Okula yeni başlayacak minikler ve hiç şüphesiz aileler için farklı duyguların bir arada yaşanabileceği okul öncesi dönemde ailelerin ve çocukların merak ettikleri bir çok soru olabilmektedir.
Bu sorulardan bazıları ;
‘Çocuğum güvende olacak mı ?’ Veya ‘Okul onun için gerçekten güvenli mi ?’
‘Mutfak ve tuvalette yeterli temizlik yapılıyor mu ?’
‘Çocuğumun başına bir şey gelir mi ?’
‘Çocuğum yemek yemede çok seçici acaba bu konuda hassasiyetli davranılır mı ?’
‘Okulda güvenlik kamerası var mı ?’
‘Çocuğum öğretmenini sever mi ?’ ‘Ya sevmezse?’
‘Annem/babam beni almayı unutursa ?’
‘Okula gidip ne yapacağım ki ?’
Bu sorular ebeveynler yaşamış olduğu endişelerden sadece bir kaç tanesi. Utulmamalı ki yaşamış olduğunuz tüm bu endişeler çocuk için kolay bir şekilde gözlemlenebilir. Çocuğun bu kaygılardan etkilenmemesi, ayrılık anksiyetesini azaltması ve okul fobisi oluşturmadan okula rahatça başlayabilmesi için;
- Okula başlamadan bir kaç gün önce okulunu, sınıfını, okul bahçesini, yemek yiyeceği yerleri birlikte keşfedilebilirsiniz. Böylece okulun nasıl bir yer olduğu ve orada neler yapabileceği ile ilgili fikri olacaktır.
- Öğretmeni ile sizinde bulunduğunuz bir ortamda tanışması, öğretmeni hakkında olumlu tavır içerisinde olmanızı gözlemlemesi, öğretmenle arasındaki güven bağını oluşturabilir ve okula gitmesi için olumlu bir tavır geliştirmesine yardımcı olacaktır.
- Okulla ilgili sohbet edilebilir, okulda arkadaşları ile birlikte oynayabilecekleri çeşitli etkinlikler bulup arkadaşlarına da öğretmesinin nasıl bir fikir olabileceği sorulabilir.
- Çocuklar kelimeleri aslında söylemek istdiğimizden farklı algılayıp kaygı yaratabileceklerinden ‘Seni okula bırakacağım.’ yerine ‘Seni okula götüreceğim.’ şeklinde yeniden çerçevelediğiniz cümlelerle ayrılma kaygısıyla daha rahat başa çıkabilmesine olanak sağlayacaktır. Çünkü ‘bırakmak’ kelimesi hiç almamak olarak algılanabilecekken ‘götürmek’ kelimesi geri de getireceğim mesajını taşımaktadır. Bu yüzden mutlaka okul saati bittiğinde tekrar görüşeceğinizi belirtin.
- Çocuğunuzu okula bırakırken vedalaşmak elbette önemli ama dikkat edilmesi gereken husus yeteri kadar veda edebilmek ve bu süreyi çok fazla uzun tutmamak.
Ebeveyn olarak okul ile ilgili endişelerinizin olmasının çok normal olduğunu ama önemli olanın bu endişelerle ile başa çıkmak için neler yapmanız gerektiği ve kaygılarınızın ne kadarının gerçekleştiğini gözlemlemeniz gerektiğini unutmayın. Her şeyden önemlisi kendi kaygılarınızı ne kadar minimal seviyede tutup başa çıkarsanız çocuğunuzunda o kadar rahat bir okula başlama sürecinden geçecektir.
Bu yüzden kendinizi ihmal etmeyin ve çocuğunuzundan ayrılmanın sizin için de zor olabileceği ve en az onun kadar ağlamaya ihtiyacınız olduğunu kabul edip çocuğunuzun görmediği bir yerde ağlayıp enerjinizi atmanız hem kendiniz için hemde çocuğunuz için daha sağlıklı olacaktır. Çocuğunuzun yanında ağlıyor olmak onun da kaygılarını arttırmaya sebebiyet verip hiç kaygı duymadığı bir durumsa ‘kaygılanmalı mıyım ?’ şeklinde düşünmesine neden olacaktır.
Belçim Epözdemir
Uzman Klinik Psikolog